Op mijn eerste opmerking dat duurzaamheid ook in de visserij hot topic is valt Marja Reitsma, eigenaar van Reitsma Seafood, meteen met de deur in huis: “Kijk naar de hele discussie over de pulsvisserij, waarbij platvissen gevangen worden zonder enorme bijvangst van andere vissen en waarbij minder brandstof gebruikt wordt met minder CO2 uitstoot als gevolg. Een stuk duurzamer dus dan de traditionele visserij zou je zeggen. Ik was groot voorstander van deze methode, totdat ik een chefkok tegen kwam die helemaal anti was. In zijn ogen is gekweekte vis veel duurzamer en hij had er gegronde redenen voor. Inderdaad, gekweekte vis hoeft absoluut niet slecht te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de Zeeuwse Kingfish, dat een hele goede en duurzame manier van kweken hanteert, met zeewater, zonder antibiotica, zo dicht mogelijk bij de natuur. Het is gewoon moeilijk om je standpunt te verdedigen, want er is altijd iemand met een andere visie en met andere belangen. En dat is heel begrijpelijk. Maar feit is, zonder visvangst kunnen we niet. Daar is de visstand niet op gemaakt. We vissen bovendien ook niet de hele zee leeg, die quota zijn er niet voor niets. Dat is in Nederland en Europa goed geregeld. Van de vissen waar minder van zwemt, mag je simpelweg ook minder vangen. “